<< RETETE

GARIDES SAGANAKI

Garides Saganaki

 

Îmi e dor de mare cam în fiecare zi – de soare, de valurile care de sparg încet de mal, de mâncarea de vară, atât de reconfortantă și proaspătă. Și dacă e mai greu uneori de ajuns la malul mării, am întotdeauna la îndemână câte o rețetă care mă transpune pe o terasă mică, la umbră, cu un pahar de vin rece în mână.

 

Astăzi am ales o rețetă în care combinația de ingrediente e sinomimă cu Grecia, pe care o iubim cu toții atât de mult (creveți, feta și roșii) și care se face ușor, relaxat și foarte repede – creveți saganaki.

 

Pentru sosul în care vor înota fericiți creveții mei, am călit în ulei de măsline, câteva minute, ceapă, usturoi și fenicul, tocate fin. Apoi am adăugat un pahar de vin alb și am așteptat până când alcoolul s-a evaporat, la foc mare. Am adăugat passata de roșii și o conservă de roșii cherry în care am lăsat la infuzat și câteva fire de busuioc proaspăt. Un touch de piper proaspăt și foarte puțină sare și am lăsat totul la foc mic 5 minute.

 

Am adăugat creveții decorticați, cruzi și am pus tigaia în cuptor, la 200 °C, 10 minute. Am fărâmițat cu mâna feta peste sos și am pus în cuptor înca 3 minute, până când brânza a început să se coloreze din loc în loc și s-a topit peste creveți.

 

Orice ierburi aromatice proaspete vă plac pot completa mâncarea – eu am ales cimbru și felii moi de focaccia, de îmuiat în sosul divin de roșii.

 

Un vin rose, foarte rece, a fost tot ce mai era nevoie pentru ca masa asta ușoară și delicioasă să mă facă să visez la mare și la aromele mediteraneene tipice Greciei.

 

Cu drag,

Cristina

________

 

Cristina Frangopol 2023

 

Cristina Frangopol este pasionată de gastronomie, de bucătăriile lumii, de restaurante și călătorii.

 

Pentru mai multe rețete, o puteți urmări pe Rozmarin-Gourmet.ro.