Ușor, pufos și delicios, savarin este un desert de vară ideal, mai ales servit direct din frigider, iar aroma lui delicată de rom completează perfect varianta cu ciocolată. Desertul se pregătește aproape sigur, oferindu-ne în schimb timp de petrecut cu o carte și un pahar de vin, până când aluatul dospește și apoi se coace.
Am amestecat 350 g de făină pentru cozonac cu două linguri de cacao dark, un praf de sare, 20 g de drojdie și 50 g de zahăr. Am adăugat trei ouă, 150 ml de lapte și 150 g de unt moale, vanilie, rom și am frământat totul în robot. Am lăsat aluatul la dospit o oră.
Am pregătit cu unt o formă clasică de savarin, am turnat aluatul înăuntru și am lăsat la dospit a doua oară, pentru încă o oră. Apoi am copt la 180°C, cam 30 de minute.
Am fiert 150 ml de apă, 300 g zahăr și un păhărel de rom cu care am însiropat prăjitura, după ce s-a răcit. Frișcă și vanilie au umplut centrul prăjiturii și au devenit un norișor delicat care au acoperit-o, oferind un contrast cremos și răcoritor.
Recomandăm să fie servit rece, alături de un vin roșu de desert, la fel de rece. Dacă iubiți berea artizanală, recomandăm în asociere chiar și o bere de desert.
Cu drag, Cristina!
________
Cristina Frangopol este pasionată de gastronomie, de bucătăriile lumii, de restaurante și călătorii.
Pentru mai multe rețete, o puteți urmări pe Rozmarin-Gourmet.ro.