<< TOATE PRODUSELE

SIGNATURE AURELIA VISINESCU

SIGNATURE - Fetească Neagră 2016

Pasiune. Aurenticitate. Curaj. Crez.

 

Notele enologului

 

În viață, în vie și în Univers există un timp perfect pentru fiecare acțiune. Un timp pentru sădit, un timp pentru rodit și altul pentru cules roadele. La Săhăteni, am învățat ce înseamnă răbdarea și chiar bucuria de a da timpului voie să curgă cu rost. Prima recoltă de Fetească Neagră am avut-o în 2006. Acest vin, născut la 10 ani distanță, vine ca o încununare a tuturor lecțiilor pe care le-am învățat, bob cu bob și ceas cu ceas. Este un vin născut la ceas de sărbătoare și reprezintă o măsura angajamentului pe care ni-l luăm în fiecare an să dăm naturii voie să ne surprindă, și iar noi să ne dăm silința să ne autodepășim.

 

Anul 2016 a fost caracterizat de o producție relativ mică, de 5.2 to/ha, ceea ce a dus la obținerea unui vin de înalta calitate, extractiv,  intens colorat, cu taninuri ferme și cu potențial de învechire. Primăvara anului 2016 a fost timpurie, însă finalul lunii aprilie a adus temperaturi aproape de îngheț. Luna mai a debutat cu precipitații și temperaturi mai scăzute, însă vremea s-a încălzit treptat, astfel încât via a intrat în vegetație fără multe provocări. Vara din 2016 a adus temperaturi caniculare în iulie și august, fără precipitații, urmate de o toamnă cu precipitații însemnate în special în luna octombrie. Viile beneficiază de adăpostul pe care îl oferă dealurile subcarpatice, care cresc treptat în altitudine, formând un paravan împotriva curenţilor reci care vin din direcţiile nord, nord – vest şi nord – est.

 

Strugurii de Fetească Neagră provin de pe o parcelă de viță de vie care aparține satului Fintesti, com. Naeni, situată în treimea inferioară a dealului, la altitudine de 180m, cu expoziție sudică și sud-estică, unde solurile sunt mai sărace în nutrienți, calacaroase, cu depozite de nisipuri fine și pietriș. Acest tip de sol asigură drenarea bună a apei și este propice obținerii strugurilor de calitate.

 

Strugurii au fost culeși manual pe 7 septembrie , desciorchinați și  fermentați în tancuri de inox cu scufundarea caciulii  pentru  extragerea delicată a taninurilor. Fermentația alcoolică a fost realizată la temperatura de 25 - 28⁰C timp de 14 zile. Vinul ravac a fost transferat în butoaie de 225l din stejar franțuzesc din pădurile Allier, 70% noi și 30%  la a doua folosire, unde a și definitivat fermentația malolactica. Perioada de maturare în barrique-uri a fost de 19 luni, după care s-a făcut selecția vinului din butoaiele care au evoluat cel mai bine și au fost îmbuteliate 4003 sticle. Vinul a fost învechit în sticlă timp de 3 ani și jumătate.

 

Note de degustare

 

Soiuri: Fetească Neagră 100%

An recoltă: 2016

Tipul de vin: Sec                  

Culoare: roșu închis, cu reflexii stralucitorare

Buchet: somptuos, elegant și bogat, cu un amestec bine dozat de prune uscate, vișine negre și mirodenii, note de ciocolată, vanilie și fum

Gust/Postgust: luxuriant și catifelat, intens, dominat de prune uscate, marmeladă, ciocolată neagră pe final; taninurile ferme îi conferă putere și lungime; se simt tușe de tabac și vanilie.

 

Asocieri culinare: Poate fi servit alături de carnea de vită, miel și vânat, mâncăruri tradiționale românești pe bază de carne, brânzeturi maturate cu pastă tare.

 

Data îmbutelierii: 09.05.2018

Nr. sticle: 4003

Alcool: 14.5 %

Aciditate totală: 5.32 g/L

Ph: 3.45

Zahăr rezidual: 3.67 g/L               

Potențial de învechire: peste 20 de ani

 

Cutia poate fi livrată către un alt destinatar sub formă de cadou, cu mesaj personalizat, la cerere.