<< BLOG

USTUROIUL NEGRU

Usturoiul negru Umami este un produs gourmet derivat din Usturoiul Polesano DOP. Bulbul de usturoi trece printr-un proces lung de maturare naturală, prin controlul temperaturii și umidității, timp de 30-40 de zile la o temperatură cuprinsă între 55°C-75°C.

 

Procesul de maturare se face în mod natural, nu se adăugă coloranți sau conservanți, dar este condiționat de controlul temperaturii și umidității. Procesul are loc într-un cuptor industrial special cu o capacitate de aproximativ 200 kg per proces. Procesul este caracterizat de reacția Maillard, un proces termic care permite zahărului din interiorul usturoiului să se caramelizeze. Datorită acestui proces îndelungat, usturoiul devine negru, deoarece zaharurile s-au caramelizat. În timpul procesului, usturoiul își  pierde aproximativ jumătate din greutate.

 

Usturoiul alb în fazele de maturare își pierde aroma puternică, dobândind în același timp o textură moale, un gust de lemn dulce și o aromă de umami care amintește de oțetul balsamic sau sosul de soia. Din aceste motive poate fi folosit pentru a spori aroma cărnurilor, peștelui, brânzeturilor și legumelor. De asemenea, este recomandat acelor persoane care de obicei evită să mănânce usturoi alb traditional, acest produs fiind de fapt mai ușor digerabil.

 

Descoperă produsele aici.

 

 

usturoiul negru

 

 

Usturoiul negru poate fi servit ca atare în orice fel de mâncare, dar și la paste sau risotto.

 

Din cățeii de usturoi negru se poate crea o cremă alternativă prin zdrobirea acestora, la care se adaugă ulei de măsline. Poate fi folosit ca un condiment, întins pe pâine sau în preparate vegetariene și vegane.

 

Marele avantaj al folosirii usturoiului negru este digerabilitatea sa mai mare și absența alicinei, substanța care provoacă respirație grea în usturoiul normal. Usturoiul negru este renumit pentru versatilitatea sa și poate fi utilizat într-o mare varietate de rețete.

 

 

usturoiul negru maturare

 

DEPOZITARE

 

Pentru bulbul/cățeii de usturoi negru, recomandăm păstrarea, chiar și odată deschis, în ambalajul său, lângă condimentele din cămară, ci nu în frigider.

Pentru crema de usturoi negru, odată deschis borcanul, recomandăm pastrarea la frigider și să fie consumată în cinci zile de la deschidere.

 

PROPRIETATILE USTUROIULUI NEGRU

 

Usturoiul negru are o concentrație mai mare de antioxidanți decât usturoiul alb.

Usturoiul negru este considerat un superaliment util pentru promovarea stării de bine a organismului datorită proprietăților sale antioxidante și antibacteriene. Studiile științifice au arătat o creștere considerabilă a proprietăților nutriționale ale usturoiului negru în comparație cu usturoiul alb.

 

CREMA DE USTUROI NEGRU

 

Crema de usturoi negru este un produs gourmet gata de utilizare.

Cu gustul său dulce și balsamic este ideal pentru a condimenta pastelele și risotto, sau pentru a însoți carnea, peștele, brânzeturile și legumele.

Ingrediente: usturoi negru italian 50%, apă.

 

 

SAREA CU USTUROI NEGRU

 

Sarea de usturoi negru italian este un produs gourmet gata de utilizare. Este un condiment caracterizat printr-o aromă balsamică și afumată, ideal pentru a da gust cărnii, peștelui dar și a salatelor.

Ingrediente: sare de mare, usturoi negru italian 20%

 

usturoi negru italian

 

USTUROIUL ALB POLESANO DOP

 

Usturoiul Alb Polesano DOP este o legumă cu bulb alb strălucitor, de formă obișnuită și compactă, cu miros delicat și aromă intensă, care persistă mult timp datorită proprietăților sale mari de conservare. https://www.agliodop.eu/en/garlic-pdo/

 

Usturoiul alb Polesano este un produs DOP care face obiectul unui set de reguli tradiționale de producție bine stabilite în cadrul unui caiet de sarcini. Caracteristicile calității produsului variază de la zona de producție și tehnicile de producție până la regulile de ambalare și etichetare. Această procedură stabilește valoarea produsului și garantează trasabilitatea acestuia. Denumirea DOP este atribuită ecotipurilor locale din soiul Ivory selectate din aceleași ecotipuri. Produsele din categoriile Extra și Prima au o dimensiune minimă de 45 mm și respectiv 30 mm.

 

Solul aluvionar (bogat în calciu, magneziu, fosfor și potasiu), condițiile pedo-climatice și factorul uman – capacitatea transmisă din generație în generație – s-au combinat pentru a face cultivarea usturoiului să fie adânc înrădăcinată în teritoriul său și să devină un produs de succes.

Dar usturoiul alb Polesano DOP își datorează unicitatea și în proprietăților nutriționale excelente.

Un studiu comandat de Consorțiul Universității din Padova a relevat că, în comparație cu alte tipuri de usturoi, Usturoiul Alb Polesano DOP are un conținut mai mare de substanță uscată (indice de conservabilitate mai bună) și caracteristici nutriționale mult mai bune.

 

Zona de producție a usturoiului alb Polesano DOP este în provincia Rovigo, în zona Veneto, între orașele Ferrara, Mantova și Padova. Usturoiul Alb Polesano DOP de calitate excelentă se datorează tipului de sol și condițiilor climatice temperate tipic uscate din zona geografică Polesano. Solurile sunt cu textură medie, argiloase, bine drenate și deosebit de fertile datorită râurilor Po și Adige care de-a lungul secolelor au inundat de mai multe ori câmpiile. De asemenea, compoziția minerală a acestui sol joacă un rol important: calciul și magneziul ajută la îmbunătățirea calității bulbului, în timp ce conținutul ridicat de fosfor și potasiu este responsabil pentru culoarea albă tipică și crește conservabilitatea produsului. Mai mult, valoarea Usturoiului Alb Polesano DOP constă și într-un alt element foarte important legat de tradițiile încorporate în istoria acestui teritoriu, adică factorul uman și know-how-ul.

 

Alina Iancu

25/01/2022


+