<< RETETE

VINETE COAPTE CU BRÂNZĂ DE BURDUF ȘI USTUROI NEGRU

Rozmarin vinete cu branza de burduf si usturoi negru

 

Invenția italienilor, melanzane alla parmigiana, e pe cât de simplă pe atât de genială. Este o rețetă delicioasă, ce se gătește foarte ușor și probabil toată lumea are ingredientele prin casă.

 

Ce am gătit eu seamănă mult ca metodă, dar am ales ingrediente locale, din piață și de la brutărie, de la producătorii mei preferați, pentru un gust familiar din copilărie - am ales vinete albe, brânză de burduf, telemea maturată, pâine cu maia, usturoi negru și ardei iute.

 

Am rumenit pe grătar feliile de vinete și le-am condimentat foarte ușor (brânza deja e sărată) - singura pregătire necesară, pentru că deja aveam un sos de roșii - e întotdeauna la îndemână și foarte bun la orice.

 

Într-un vas ceramic, bun pentru cuptor, am alternat straturi de sos (aici trebuie generozitate, pentru ca avem nevoie de sosul care va lega tot ce e în vas), felii de vinete, brânză de burduf și am repetat încă de două ori. Ultimul strat a fost telemea maturată rasă, care știam că se va gratina apetisant, și va face o crustă delicioasă la copt. Ardeii s-au copt peste brânză și a rezultat un condiment foarte bun, cu o iuțeală mai plăcută și o aromă de copt.

 

Totul a mers la coptor, la foc potrivit, vreo o jumătate de oră. Între timp, felii generoase de pâine cu maia au primit câțiva stropi de ulei de măsline și un touch de sare. Le-am prăjit apoi pe grătar, până când au primit urme delicioase și un ușor iz de fum și așa calde, le-am frecat cu un cățel de usturoi negru, maturat – un condiment delicat și aromat, mai puțin astringent decât usturoiul. 

 

Am servit vinetele cu brânză de burduf cu sosul bolborosind încă fierbinte, cu oregano delicat, din grădină, presărat pentru a oferi puțină prospețime. Pâinea e potrivită și ca bază pentru vinete și pentru înmuiat în sosul care a devenit o pasta de brânză și roșii și m-am bucurat de toată bunătatea unei mâncări simple, de vară, în care ingredientele fac totul.

 

Cu drag,

Cristina

________

 

Cristina Frangopol 2023

 

Cristina Frangopol este pasionată de gastronomie, de bucătăriile lumii, de restaurante și călătorii.

 

Pentru mai multe rețete, o puteți urmări pe Rozmarin-Gourmet.ro.