CUTIE MIXT REVINO GOURMET
2 brânzeturi / 1 pate de rață / 1 piept rață / 1 dulceață coacăze / 1 cutie cadou
Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună.
Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot fi asociate cu brânzeturile. Daca vinul nu este singura băutură de la masă, alegerea este cu atât mai complexă. Pâinea joacă și ea un rol important în aprecierea unor brânzeturi.
În gastronomia clasică, regulile sunt simple pentru asocierea vinului cu brânzeturile: gurmanzii încheie mesele cu unul sau mai multe tipuri de brânză, alături de vinul pe care l-au savurat împreună cu celelalte feluri de mâncare.
În gastronomia contemporană, vorbim despre diversitatea în arome. Drept urmare, băuturile, altele decât vinul, sunt acum potențiale asocieri pentru brânză. Brânzeturile și-au găsit un nou loc în acest context: nu mai sunt mâncate doar cu pâine la sfârșitul unei mese, așa cum dictează tradiția franceză, acum sunt savurate indiferent de momentul zilei, ca aperitiv, desert sau în diferite preparate.
Berea, ceaiul, cidrul, sake-ul, ori alte băuturi spirtoase sau sucurile de fructe sunt tot mai des savurate în asociere cu brânzeturile. Asocierea brânzeturilor cu vinurile spumante permite plăceri gastronomice noi, îndrăznețe, dar foarte apreciate. Pâinea deschide și ea multiple posibilități pentru brânză: variază în măsura în care este acidă, dospită sau integrală și poate veni simplă sau cu ingrediente adăugate.
Asocierea bazată pe terroir este și ea importantă. Ceea ce crește împreună, merge împreună. Asocierile se pot baza pe notele florale sau minerale ale brânzeturilor și vinului, dar își pot găși echilibrul în structura și aroma acestora, care se alătură pentru o experiență completă. Așadar, atunci când căutați un vin care să se asocieze cu o anumită brânză, încercați să le alegeți din aceeași zonă. O asociere valabilă și pentru berea artizanală.
Indiferent de asocieri, singurul lucru care contează în timpul unei degustări este plăcerea gastronomică.
Mai jos găsiți câteva dintre asocierile de brânză și vinuri care ne-au plăcut nouă.
Brânzeturi proaspete (ex. Stracchino, Chevre, Selles sur Cher proaspătă, Brillat-Savarin, Caș, Buratta/Mozarella - pastă opărită)
Brânzeturi moi maturate, crustă înflorită sau spalată (ex. Brie, Camembert, Epoisses, Livarot, Pont-l'Évêque, Munster, Langres, Scimudin, Brillat-Savarin)
Brânza Langres din Champagne Ardene, în perioada maturării, are crusta spălată cu champagne. Cea mai potrivită asociere este cu champagne, evident.
Brânzeturi cu mucegai albastru (ex. Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Bleu d'Auvergne, Roque River, Yorkshire Blue, Maytag Blue)
Adăugați peste brânzeturile cu mucegai albastru puțină miere sau dulceață de gutui pentru un gust mai complex. Nu veți fi dezamăgiți.
Brânzeturi semitari (ex. Cheddar, Monterey Jack, Gouda, Tilsit, Havarti, Edam, Mimolette, Provolone)
Brânzeturi tari (ex. Parmigiano Reggiano, Pecorino, Manchego, Grana Padano, Beaufort, Mimolette, Gruyère, Comte, Asiago)
La un Parmigiano Reggiano, se poate asocia un Valpolicella.
La un Pecorino Toscano, merge bine Sangiovese. Apropo de asocierea de terroir.
La o brânză tip Manchego am asociat un Gewruztraminer și o Crâmpoșie Selecționată demidulce.
Brânzeturi proaspete Feta
Brânzeturi Haloumi
Brânzeturi de capră
Alina Iancu
12/09/2021
Cadouri gastronomice cu vinuri, brânzeturi, specialități carne și dulceață
2 brânzeturi / 1 pate de rață / 1 piept rață / 1 dulceață coacăze / 1 cutie cadou
3 pate mixt / 1 salam mangaliță / 1 piept de rață / 1 cutie cadou
1 vin Fetească Regală Time Out / 1 brânză / 1 pate mangaliță / 1 nuci
1 brânză cu schinduf / 1 brânză vacă / 1 brânză vacă cu trufe / 1 set sosuri pentru brânzeturi / 1 cutie cadou
1 vin / 2 brânzeturi / 1 pate de mangaliță / 1 piept rață / 1 ciocolată / 1 țuică / 1 cutie cadou